Hona av grekisk landsköldpadda som tittar fram från gömstället i morgonsolen.


Sköldpaddans utevistelse sommartid är det allra viktigaste i sköldpaddshållningen. Får inte sköldpaddan tillgång till sol, försämras på sikt deras hälsa. 

Att efterlikna ett Medelhavsklimat här i Sverige är svårt, men är samtidigt en stor utmaning. Med olika knep kan man höja temperaturen, ge omväxlande torra och fuktiga ytor, och i bästa fall förlänga utevistelsen med flera månader. 


Att köpa ett växthus är det bästa, men dyraste, alternativet. Det finns idag mindre växthus till bra priser, har man tur kan man kanske få tag på ett begagnat. Ett nytt hus i polykarbonat kostar ca 1000:-/kvm. Tvekar du mellan två olika storlekar köp alltid det större. 
Automatisk öppnare för takfönster är en nödvändig ”säkerhetsventil” mot överhettning. Små växthus värms upp oerhört snabbt när solen ligger på, och temperaturen kan då stiga till onormalt höga temperaturer. 


I anslutning till växthuset bygger man sköldpaddans utehage. 
Har man möjlighet att dra in elektricitet i växthuset kan man installera extra värmekällor. Bor man i södra delen av Sverige kan man med denna typ av anläggning utan vidare ha sköldpaddan ute från april till sept./okt. 


Har man inte möjlighet att skaffa växthus, kan man köpa/bygga små drivhusbänkar, dessa ökar temperaturen avsevärt. Placera gärna ett par rejäla stenar i ”husen” som håller kvar värmen under natten.
Observera att en drivbänk blir mycket snabbt överhettad. Stäng inte in sköldpaddan i huset när solen skiner. 

Små ungar är duktiga på att ”försvinna” i sin hage, de gräver ofta ner sig så att dom inte syns. En begränsad yta med lock av nät är att föredra den första tiden. 


En ännu enklare lösning är att luta en glas/plastskiva mot ena väggen inne i hagen, det ger sköldpaddan en varm och skyddad plats.
Gräv alltid ner hagen en bit i marken för att förhindra rymning. 
Bygg en varierad och kuperad miljö i hagen, skapa torra upphöjda ytor, plantera växter och buskar för skydd mot solen. 
Om möjligt, placera utehagen i ett öster/syd-läge, morgonsol är viktigare än kvällssol.

Glöm inte vattenskålen! 

Blommande kryddväxter under sensommaren ger inte bara blomprakt, utan utgör även ett dragplåster för fjärilar.

Här kommer några bilder som kan ge inspiration.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Extra information